dissabte, 16 de gener del 2010

Maria del Mar Bonet, Socarrada Major 2010


Maria del Mar Bonet serà la Socarrada Major 2010. La cantautora de Ciutat de Mallorca visitarà Vila-real el 6 de febrer per rebre la distinció que, cada any, atorguem des de l'Associació Cultural Socarrats. No cal dir que estem molt contents. El guardó vol reconèixer el compromís musical i artístic, així com la promoció internacional que de la cultura i la llengua catalana n'ha fet Maria del Mar. Enguany, a més, el premi adquireix un significat especial, ja que es commemora el 50 aniversari de l'eclosió de la Nova Cançó. El sopar de lliurament, però, vindrà acompanyat de conferències, exposicions, etc. Ja n'anirem parlant.
La trajectòria de Maria del Mar Bonet és tan extensa i versàtil que resulta ben difícil reduir-la a unes poques línies. Va començar a actuar en públic amb només 17 anys. Dos anys després comença a cantar amb Els Setze Jutges. Amb 21, publica el seu primer disc en solitari, una cançó del qual, "Què volen aquesta gent", amb lletra de Lluís Serrahima, patiria la censura franquista. A principi dels anys 70 comença a fer actuacions a l'estranger. Des d'aleshores, ha publicat prop d'una trentena de discos, ha actuat en auditoris i televisions de tot el món, ha musicat poetes com Mikis Theodorakis, Josep Palau i Fabre, Rosselló-Porcel o Guillem d'Efak, entre altres, ha donat nou vigor a peces d'arrel popular, s'ha deixat amarar per les distintes músiques de la Mediterrània, des de Grècia a Tunísia i passant per Sardenya, ha col·laborat amb músics com Toti Soler, Al Tall, Georges Moustaki, Ovidi Montllor, Lluís Llach, Omar Faruk, Dulce Pontes, o ballarins com Nacho Duato, ha rebut nombrosos reconeixements com, per exemple, la Creu de Sant Jordi, el premi Ramon Llull del Govern Balear, el premi Tenco de la ciutat italiana de San Remo o la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona. A més de la seua faceta musical, també ha publicat poemes i ha debutat com a pintora. En 1994, el periodista i escriptor Joan Manresa publicava la seua biografia, titulada "Maria del Mar Bonet. Una dona marinera". Dos anys més tard, veia la llum la monografia "Maria del Mar Bonet", de la periodista Magda Bonet.
El premi Socarrat Major, que enguany celebra la seua edició número 16, compta amb un palmarés de luxe, ja que, entre altres, l'han rebut escriptors com Enric Valor o Isabel-Clara Simó, músics com el dolçainer Pasqualet de Vila-real, Al Tall o Raimon, entitats com l'Institut d'Estudis Catalans o la Universitat Jaume I o esportistes com Pepe Mezquita.