dijous, 10 de setembre del 2009

De Castellano i Forné a Eiximenis passant per John Lennon

A la tardor, no ens faltaran llibres. Tot el contrari, la dificultat radicarà a buscar un forat per encabir tantes ofertes atractives. Autors d'ací i d'allà, relats d'evasió i d'alta volada, novel·la negra i per a infants, poesia i assaig, ompliran les prestatgeries durant els pròxims mesos. Cuadernos us ha fet una tria de les novetats escrites originalment en català. Un tast que es completarà la setmana vinent amb l'avanç de les traduccions que podrem llegir a la tardor.
Entre els autors de les comarques de Castelló, destaca l'última novel·la juvenil de Pep Castellano, "El causant", que publicarà Perifèric i que narra la història de Marta, una jove de 15 anys que, a partir del descobriment d'una nota, intentarà esbrinar les circumstàncies que envolten un crim. A més, hi ha el retorn, ara en clau infantil, de Santiago Forné, un autor que es va donar a conèixer amb la "La dona infidel", publicada per Quaderns Crema en 2002 i molt ben rebuda per la crítica. A "L'últim linx" (Bullent) Forné demostra una vocació clarament ecologista i intenta, situant-se sota el punt de vista d'un linx ibèric, reivindicar els llaços que ens uneixen a la natura.
Més obres per al públic infantil: "La princesa cagaire i bufeta" (Bullent), d'Anna Llàcer; els "Nous acudits de Llorenç" (Bromera), de Llorenç Giménez; "La meua veïna és una bruixa" (Bromera), de Carme Gil, i "Mai no moriràs, Gilgamesh" (Moll), de Pere Morey, una proposta curiosa que barreja l'epopeia hindú amb referències a la República i la Guerra Civil. Pel que fa a les propostes juvenils destaquen "Un país al desert" (Bullent), la reflexió de Francesc Collado sobre la situació del poble sahrauí dins la interessantíssima col·lecció "Claus per entendre el món"; "Pell d'escata" (Bromera), d'Enric Lluch; una adaptació del "Tirant lo Blanc" que ha fet Joan Enric Pellicer per a Perifèric. I "Imagine" (Tàndem), d'Octavi Egea, una peça teatral on un grup d'adolescents comprovarà com la realitat qüestiona de manera permanent la lletra de l'alegat pacifista de John Lennon.
Curiosament, el músic de Liverpool també està present en una de les novel·les per a adults que es publicaran a la tardor: "Lennon i Ana" (Bromera), de Vicent Borràs, un viatge iniciàtic cap a l'edat adulta estructurat a partir de les influències de la figura del beatle més rebel. A més, Bromera publicarà el retorn de Vicent J. Escartí a la novel·la històrica: "L'abellerol mort", una narració situada en plena Il·lustració i que gira al voltant de la figura d'Arcàngel Gabriel de Sant Esteve, un noble xipriota que ha d'exiliar-se i farà cap a terres valencianes. Entre les novetats d'autors del Principat i les Illes, destaca la novel·la juvenil "Material sensible. Contes cruels" (Perifèric), on Jordi Sierra i Fabra denuncia la situació dels infants arreu del món. Edicions 62 publicarà, al seu torn, "La nit de les papallones", la novel·la amb què Jordi Coca va guanyar el premi Sant Joan i que suposa un homenatge a l'stripper Christa Leem i a la vida nocturna de la Barcelona dels anys 70. A la mateixa editorial s'incorpora Xulio Ricardo Trigo amb "El somni de Tarraco", una recreació de l'època romana que va plena d'amor i crims. Empúries publicarà el darrer llibre de Vicenç Pagès, "Els jugadors de whist", on un home en crisi repassa la seua vida i, de retruc, dóna una visió diferent dels primers anys de democràcia. A més, hi veuran la llum "El testament d'Alcestis", de Miquel de Palol, i "El meu cor cap a tu per sempre", de David Nel·lo. El mallorquí Pau Faner publicarà a Moll un conjunt de relats, "El cant de l'alosa", i Francesc Serés farà el mateix a Quaderns Crema amb "Contes de color rus". La Magrana acollirà l'última novetat d'una de les autores més valorades de la literatura en català, Imma Monsó, que a "Una tempesta" planteja la relació entre els autors i els seus lectors sota una òptica ben curiosa. Així mateix, aquesta editorial publicarà el retorn de Maria Jaen, l'autora del best-seller eròtic "Amorrada al piló", que després de fer durant molt de temps de guionista de séries televisives d'èxit, ara ha escrit "La pinça birmana", un retrat punyent del rerefons del món de la televisió. En canvi, Amsterdam aposta pel debut de Iolanda Batallé, la primera novel·la de la qual es titula "La memòria de les formigues", i pel llibre de relats d'un mediàtic, Joan Barril, de qui publicarà "201 contes corrents".
I, per acabar, dos plats forts: la reedició de dos clàssics recents. La Magrana publicarà una novel·la de Pere Calders descatalogada des de fa 20 anys, "Ronda naval sota la boira", on l'autor fa una metàfora de la Guerra Civil i l'exili en clau de comèdia. Igualment, Edicions 62 aposta pels "Vint-i-vuit contes" de Manuel de Pedrolo, una antologia de la seua narrativa breu per a adults.
No ens oblidem de la poesia. En aquest àmbit crida l'atenció la primera incursió que hi fa Isabel-Clara Simó, que publicarà a Edicions 62 el seu primer recull, "El conjur". A més, a Bromera veurà la llum "Homèrides", el darrer llibre d'un poeta com Vicent Penya, de més ampla trajectòria. A Ara Llibres, Jaume Subirana presentarà "Que no mori la llum. 50 poemes per a funerals", una proposta curiosa que pretén acompanyar-nos en el darrer viatge de les persones que ens estimem.
Pel que fa a l'assaig i als llibres de divulgació, destaquen les aportacions de dos pesos pesants: el sociòleg Toni Mollà publicarà "Quina televisió pública?" i Joan Francesc Mira traurà "Vida i final dels moriscos valencians", totes dues al catàleg de Bromera. A Perifèric, Jaume Pérez Muntaner publicarà, sota el títol "El mural com a fons. La poesia de V. A. Estellés", una reflexió sobre l'obra del poeta de Burjassot. Finalment, pel que fa als clàssics, destaca el "Regiment de la cosa pública" (Bromera), de Francesc d'Eiximenis, en versió del borrianenc Josep Palomero.

Article publicat al suplement Cuadernos del diari Mediterráneo (6/9/09)