dissabte, 8 de maig del 2010

Premis Maig: els guanyadors

El dia ens ha eixit fumut, amb una pluja que ha inundat els carrers de Vila-real i ha col·lapsat la circulació, però malgrat tot ens hem donat cita, a la sala de teatre Els XIII, un bon grapat d'amics. Per conèixer el veredicte del jurat i per escoltar el grup "Sac de sons", que ens ha sorprés amb una sessió realment memorable de música nostra, de la de sempre, però arranjada perquè sone ben fresca i actual. Una delícia.

Joaquim Miracle ha estat el guanyador absolut de la XIVa edició dels premis Maig amb el conte "Dents!". La narració aborda el vell mite del comte Dràcula des d'un punt de vista sorprenent i original que ha captivat el jurat, que formàvem el regidor Héctor Folgado, Pasqual Broch, en representació de El Guitarró, l'associació que organitza el certamen en col·laboració amb la Regidoria de Promoció Lingüística, i jo mateix. L'acte de lliurament dels guardons va tindre lloc ahir divendres, a la sala de teatre Els XIII. Nascut en 1965 a Torredembarra, però veí de Tarragona, Miracle és llicenciat en Filologia Catalana i Dret i confessa que fa "només set mesos que escric, tot i que de sempre he estat un bon lector, sobretot de contes". El verí, però, li ha entrat amb força, perquè d'ençà que va començar, no ha deixat de fer-ho. Ara, afirma, "estic escrivint tres contes alhora".

El finalista, Miquel Torres, té una trajectòria més consolidada. De fet, l'any 2008 va publicar el seu primer llibre, "Històries de l'illa sense costes", que havia estat guardonada amb el Premi de Narrativa Vila d'Almassora 2007. El conte amb què ha quedat finalista dels maig, que es titula "Displicència", aborda l'eixida nocturna d'un individu resignat a fer d'espectador de la vida dels altres i al qual les coses no li van precisament bé. Nascut a Castelló de la Plana l'any 1977, Torres és un dels nous valors de la narrativa castellonenca. Va estudiar Ciències Físiques a València i a París, i ha compaginat docència i treball administratiu a Barcelona i en la seua ciutat natal, en la qual resideix actualment. Ha rebut diversos reconeixements en certàmens de narrativa breu al País Valencià i a Catalunya.

La XIV edició dels premis Maig, que s'han disputat 44 originals, ha estat molt competida. Hi havia almenys mitja dotzena llarga de contes que hagueren pogut guanyar igualment, la qual cosa, si bé ha dificultat la deliberació, també ens omple de satisfacció perquè corrobora l'èxit de la convocatòria.